Kawa – przyjemność bierze się z aromatu

2020-04-22
Kawa – przyjemność bierze się z aromatu

Kawa nigdy nie była lepsza niż dziś. Producenci wiedzą więcej niż kiedykolwiek wcześniej na temat uprawy kawy, mają dostęp do większej liczby odmian i specjalistycznych technologii uprawy oraz obróbki.

Roasterzy (palacze) kawy nigdy wcześniej nie docenili tak bardzo znaczenia używania świeżo zebranych ziaren kawy, a ich rozumienie procesu palenia wciąż się poprawia. Coraz więcej kawiarni sprzedaje naprawdę dobrą kawę, korzystając z najlepszych urządzeń i efektywniej szkoląc swoich pracowników. Wiele osób twierdzi, że złoty wiek kawy mamy już za sobą, ja jednak głęboko wierzę, że kawa jeszcze nie osiągnęła szczytowej jakości oraz popularności – to właśnie teraz mamy ekscytujące czasy, w których palenie kawy zdobyło dużą popularność, a małe palarnie posiadają zdecydowanie lepsze narzędzia do wytwarzania znakomitego produktu.

Konsumenci często zaczynają angażować się w swoją kawę ziarnistą, co zachęca przemysł kawowy do zmian, aby lepiej mógł opowiadać historie o tym, skąd pochodzi kawa, jak smakuje i może dlaczego tak smakuje. Kawa była w naszym życiu od setek lat, ale nigdy wcześniej nie była tak interesująca. Zachęcamy zatem do dzielenia się z nami Waszymi odczuciami oraz pomysłami dotyczącymi smaku naszych kaw – może zainspirujecie nas do sprowadzenia ziaren z innych regionów świata, z których kawy jeszcze nie sprowadzamy lub wręcz do tworzenia nowych mieszanek, zgodnych z Waszymi preferencjami.

Przemysł kawowy jest naprawdę ogromny i wciąż rozwija się na całym świecie. Obecnie około 125 milionów ludzi nie wyobraża sobie życia bez picia kawy, która praktycznie konsumowana jest w każdej części świata. Kawa od setek lat związana jest z historią gospodarczą, jak i kulturową wielu krajów. Jednak stosunkowo niewiele osób zgłębiło tajniki przemysłu kawowego. „Nie miałem pojęcia, że to takie interesujące!” - jest częstą odpowiedzią dla tych, którzy się przyglądają szczegółom uprawy, obróbki oraz procesowi palenia kawy. Mam nadzieję, że w dalszych artykułach uda mi się przybliżyć Wam te zagadnienia.

Przemysł kawowy można podzielić na dwa główne obszary: kawa przemysłowa i rzemieślnicza. Tutaj zajmiemy się przede wszystkim kawami specjalistycznymi, czyli rzemieślniczymi. Są to kawy, które cechuje wysoka dbałość o dokładność procesu obróbki, za czym idą doskonała jakość i ich wyszukany smak.

Pochodzenie kawy jest niezmiernie ważne, ponieważ często to w dużej mierze determinuje jej smak. Kawy przemysłowe to termin używany do opisania kaw, dla których podstawowym parametrem nie jest ich jakość, postrzegane są po prostu jako „kawa”. To, gdzie są uprawiane, kiedy zostały zebrane i w jaki sposób przetworzone, nie ma większego znaczenia. To kawa przemysłowa zdefiniowała sposób, w jaki większość świata postrzega kawę - produkt pochodzący z tropików, fajny, choć gorzki – świetny sposób na poranne pobudzenie dzięki porządnej dawce kofeiny.

Pomysł, że można pić kawę dla przyjemności, aby rozkoszować się złożonością smaku, wciąż ma stosunkowo niewielki udział w naszej kulturze. Istnieje wiele różnic w produkcji i handlu międzynarodowym kawami rzemieślniczymi (specjalistycznymi) i kawami przemysłowymi, ponieważ są to całkiem różne produkty.

Nasz blog może stać się dla Was doskonałą okazją do otwarcia drzwi do świata wytrawnego Kawosza – chętnie podzielimy się naszą wiedzą z tej rozległej dziedziny. Mam nadzieję, że szczegóły dotyczące uprawy, obróbki oraz procesu palenia kawy zachęcą Was do zapoznania się z większą ilością kaw produkowanych na całym świecie i znalezienia nowych sposobów na delektowanie się kawami, które produkowane są przez małe rzemieślnicze palarnie.

Nie tak łatwo jest kupić worek pełen doskonałych ziaren kawy bez uprzedniego uzyskania wszystkich niezbędnych informacji na ich temat. Nie ma gwarancji na dokładną powtarzalność smaku kawy, co jest jednym z powodów, dla których przemysł rzemieślniczego palenia kawy miał problemy z dotarciem do szerszego grona odbiorców.

Wiele czynników może mieć niebagatelny wpływ na smak Twojej filiżanki kawy; poczynając od świeżości ziaren, to kiedy zostały zebrane, sposobu ich palenia, tego jak długo sezonowano ziarna i jakiej wody użyto do przygotowania naparu - a to tak naprawdę to jedynie tylko część możliwych czynników wpływających na aromat i smak Twojego naparu... ale nie wszystko na raz - po kolei, krok po kroku poprowadzimy Cię wśród informacji, o których musisz wiedzieć.

Zaufane Opinie IdoSell
4.91 / 5.00 139 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-03-08
Wszystko super
2020-04-27
Wszystko idealnie.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w Polityce prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie internetowym http://beardedcoffee.pl
Zamknij
pixel