Darmowa dostawa od 200,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak wybrać kawę?

2022-03-15
Jak wybrać kawę?

Na pewno zastanawiasz się jak wybrać swoją ulubioną kawę spośród takiej różnorodności… nie będzie to wcale łatwe, żeby znaleźć taką, która zasmakuje Ci najbardziej, ale postaramy się pomóc Ci w tej kwestii na tyle, na ile będziemy w stanie.

Pamiętaj jednak o tym, że nasze podpowiedzi będą miały charakter ogólny, będą bazować na powszechnych tendencjach i odczuciach ogółu. Prawda jest jednak taka, że każdą kawę można przyrządzać na wszystkie sposoby i ogranicza was tylko wasza sensoryka i wasze upodobania, a co za tym idzie nasze podpowiedzi nie będą pomocne każdemu, choć mamy nadzieję, że większość z nich skorzysta.

Kierując się naszymi podpowiedziami, które zapewne zawężą potencjalne kandydatury na waszych ulubieńców, najlepiej po prostu próbować kolejne kawy.
Każdy z nas odczuwa smak inaczej, odbiór każdej z kaw będzie zdecydowanie kwestią indywidualną.,.
Spróbuj odpowiedzieć sobie na kilka pytań, a udzielone przez Ciebie odpowiedzi powinny pomóc Ci w doborze.

1. W jakim urządzeniu / jakim sposobem przyrządzasz kawę?

Ekspres ciśnieniowy (automatyczny lub kolbowy), kawiarka (moka), tygielek, kubek/szklanka - wybieraj raczej palenia w stopniu: średnie ciemne, ewentualnie średnie (tu będą możliwe przyjemne kwasowości, należy się także liczyć z mniejszą goryczką i tym, że kawa zachowa więcej naturalnych aromatów)
Metody alternatywne takie jak drip, przelew, chemex, cold brew, french press, aeropress - wybieraj raczej palenia w stopniu średnim, ewentualnie jasnym.
Im jaśniej palona kawa, tym ma mniej nut goryczkowych i tym więcej zachowuje naturalnych aromatów.

2. Lubisz kawę mocną czy słabą? Stawiasz na głębię smaku czy na goryczkę i większą ilość kofeiny? Arabika czy mieszanka arabiki z robustą?

Zwróć zatem uwagę przede wszystkim na intensywność naszych kaw, te oznaczone są ilością ziaren kawy,.
Dodatkowo bardziej intensywne w smaku (bardziej goryczkowe) z większą ilością kofeiny będą mieszanki z robustami.
Arabiki będą miały konotację do różnych nut smakowych - charakteryzować się będą zdecydowanie większą głębią smaku od mieszanek arabik z robustami, będą jednak nieco delikatniejsze w odbiorze i ogólnie będą miały mniejszą zawartość kofeiny.
Do tego znaczenie będzie miał też stopień palenia kawy - ta im bardziej wypalona będzie się charakteryzować intensywniejszą goryczką, im jaśniej palona tym bardziej należy spodziewać się naturalnych aromatów i większej ilości kofeiny. Należy jednak pamiętać, że kawy jaśniej palone mogą wpływać na pojawienie się w smaku nut kwasowych, szczególnie w metodach przygotowania, które charakteryzuje krótki czas ekstrakcji czyli „pracy kawy z wodą”.

3. Pijesz kawy czarne czy z mlekiem?

Jeśli pijesz kawę z mlekiem zwróć uwagę, żeby nie wybierać zbyt słabych kaw, mleko dosładza i wywłaszcza kawy. Jeśli pijesz czarną, kieruj się przy swoim wyborze pozostałymi podpowiedziami.

4. Czy dopuszczasz w swej kawie pozytywną kwasowość pochodzącą od nut owocowych?

Jeśli tak, to metodach „klasycznych” takich jak przygotowanie w ekspresie, kawiarce, tygielku wybieraj palenie średnie, jasnych już nie polecamy (choć i to nie musi być regułą dla wszystkich).
Dla metod alternatywnych w takim przypadku polecamy palenia średnie i jasne - im jaśniejsze tym więcej nut naturalnych, często owocowych.

Teraz pozostało Ci już tylko wybrać swoją kawę i ją wypróbować.

Zdecydowanie polecamy zakupić kilka małych kaw, które odpowiadają waszym kryteriom i znaleźć tę ulubioną.
Jeśli z jakichkolwiek przyczyn macie nadal kłopot z wyborem zadzwońcie do nas a spróbujemy wam doradzić.

Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 729 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-22
Profesjonalizm najwyższej jakości.
2024-02-18
Beardedcoffee mają bardzo pyszne kawy na próbę zamawiałam różne kawy wszystkie bardzo dobre
pixel